neděle 18. září 2016

Zapečené cukety se šťouchanými brambory


Hezké odpoledne,


často se na různých diskuzích setkávám s otázkou, co s cuketou? Cuketu jsem začala jíst poměrně nedávno, a miluji jí například grilovanou jako přílohu k masu, nebo cuketový krém je také vynikající.


Dneska jsem se rozhodla, vyzkoušet cuketu jako hlavní ingredienci, a tak jí budeme zapékat :)


Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory se šalotkou, ale určitě by to bylo dobré i s jinou přílohou, například se zeleninovým salátem.









Ingredience:
  • 3 cukety (6 porcí)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • mleté vepřové maso (500g)
  • 2 vejce
  • kukuřičná strouhanka
  • dijonská hořčice
  • bezlaktózový sýr
  • šalotka nebo cibule
  • 3 stroužky česneku
  • brambory
  • šalotka
  • bezlaktózové máslo
  • troška (cca 100ml) bezlaktózové smetany





Příprava pokrmu:
  • Troubu předehřejeme asi na 190°. Cukety omyjeme, okrájíme konce, rozkrojíme na půl a vydlabeme lžící zrníčka. Plech si vyložíme pečícím papírem, lehce pokapeme olivovým olejem a vyskládáme na něj cukety, které pořádně osolíme a opepříme.





  • V míse si smícháme mleté maso, sůl, pepř, šalotka nasekaná na jemno, vymačkaný česnek, vejce, strouhanku, nasekanou bazalku a lžíci dijonské hořčice.

  • Promíchanou směsí naplníme cukety.




  • Cukety pečeme přibližně 40 minut, dokud cuketa nezměkne a maso není hotové.

  • Asi po 30 minutách pečení, vyndáme plech, cukety pokryjeme bezlaktózovým sýrem, a pokračujeme v pečení.

     










  • V momentě, kdy začínáme péct cukety, začneme připravovat přílohu.
  • Brambory nakrájené na kostky uvaříme a scedíme. Na bezlaktózovém másle zpěníme šalotku, přisypeme uvařené brambory, osolíme, opepříme a rozmačkáme. Postupně po troškách přiléváme smetanu a mícháme, dokud brambory nemají dobrou konzistenci.





Dobrou chuť!










2 komentáře: